PHP nedir?


Türkçe anlamı üstünyazı önişlemcisi olan PHP 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen çok paradigmalı, nesne yönelimli betik ve programlama dilidir. Günümüzde PHP topluluğu tarafından geliştirilmeye devam edilimektedir. 244 milyondan fazla web sitesi ve 2.2 milyon web sunucusunda PHP kullanılmaktadır.

PHP, HTML kodlarının içine de gömülebilmesi açısından gayet kullanışlı bir programlama dilidir. Neredeyse bütün platformlara ve işletim sistemlerine sorunsuz ve ücretsiz olarak yüklenebilen PHP özgün bir yazılımdır ve PHP Lisansı ie dağıtılmaktadır.

Ortaya çıkarılma aşaması Rasmus Lerdorf'un 1994 yılında kendi kişişel web sayfası için bir dizi CGI Perl betiklerle uğraşmasıyla başlamıştır. Zeev Suraski ve Andi Gutmans ile birlikte ayrımlayıcının baştan yazılımlanması sonucunda PHP 3 ün temelleri atılmış oldu. 1998 yılında PHP3 ün tüm sorunları ayıklandıktan sonra tanıtıma sunuldu. Daha sonra Zeev Suraski ve Andi Gutmans PHP'nin çekirdeğini silbaştan kodlamak için 1999 yılında Zend Motoru'nu tasarladılar. Bunu izleyen zamanlarda uygulama her geçen yılda biraz daha güncellenerek önce PHP4 son olarak da PHP5 geliştirildi ve piyasaya sunuldu. Şirket İsrail'in Ramat Gan şehrindedir ve ismi Zend Technoogies'dir.



Mysql veritabanına uyumu ile birlikte Linux işletim sistemi altında iyi bir performans göstermektedir. C dillerine olan benzeriği sayesinde kolaylıkla öğrenilebilir. Günümüzde dünyaca ünlü Facebook, Youtube, Wikipedia ve Yahoo gibi sitelerin yazılımlarında kullanılmıştır. Fakat birden fazla programcı tarafından geliştirilip sürekli güncelleme gerektiren sitelerde Java daha gerekli görülmüştür. 


0 yorum:

Yorum Gönder